AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, May 6, 2018

Агнешки котлети по марокански и кускус с нахут / Moroccan Spiced Rack of Lamb with Chickpea Couscous



И докато е още актуално - агнешки котлети и кускус с марокански привкус - все повече и повече започвам да залитам към арабската кухня и съм изумена колко добре се приема от всички вкъщи :)

Необходими продукти:

За котлетите:
2 бр френски агнешки котлети, с по 3 или 4 ребра на всеки
1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/2  до 1 ч.л. Рас ел ханут (микс от подправки: сладък червен пипер, джинджифил, кориандър, кимион, канела, куркума, сол, захар, лютив червен пипер, черен пипер, индийско орехче, бахар, кардамон), или на вкус
3-4 с.л. зехтин
30 г масло
1 глава чесън
1-2 стръка свеж розмарин
2 с.л. дижонска горчица
50 г запечени бадеми, нарязано на ситно

За кускуса, пропускаме при КЕТО и заменяме с режимна салатка:
200 г кускус
250 мл домашен пилешки или зеленчуков бульон
1 с.л. зехтин
1/4 до 1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус (като тчитаме и солеността на бульона)
1/2 до 1 ч.л. букет подправки за кускус (моята е от Лидл), или на вкус
200 г сварен нахут, или от консерва - отцеден от водата
1-2 скилидки от запечения с котлетите чесън (или свеж), по избор
прясно настърганата кора от 1 лимон
50 г запечени бадеми, нарязанио на едро
1 с.л. свеж магданоз, нарязан на ситно

За рулцата от краставици:
4-6 ленти краставица (ако са купени, кората да се отстрани преди консумация)
3-4 с.л. изцедено кисело мляко
1-2 с.л. зехтин
1-2 щипки сол и пипер, или на вкус
1 скилидка чесън, пресована
1 ч.л. свеж копър, нарязан на ситно
1 ч.л. запечени бадеми, нарязани на ситно
1 с.л. зехтин, за поръсване

За киселомлечния сос:
150 г кисело мляко, над 6-8% за кето
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
сол и пипер, на вкус
1 скилидка чесън, пресована
1 ч.л. свеж копър, нарязан на ситно - за сервиране


Начин на приготвяне:

На рулцата от краставици:
В купа разбиваме всички съставки за плънката на рулцата.
С белачка за зеленчуци нарязваме тънки и широки ленти краставица.
Поръсваме от едната страна със зехтин и сол и пипер на вкус и навиваме на руло около пръста си, или като оставяме празнина по средата на рулото.
С малка лъжичка пълним от долната страна на рулото, до желаното ниво и подреждаме в чиния.
Преди да сервираме, поръсваме със зехтин и запечени бадеми.

На кисело-млечния сос:
В отделна купа разбиваме всички съставки за соса, без копъра, до гладка консистенция и прехвърляме в сосиера.


На кускуса:
Изсипваме кускуса в голяма купа.
Кипваме булюна, добавяме към него зехтина, солта и букета подправки за кускус и разбъркваме.
 Добавяме към кускуса и покриваме купата плътно с алуминиево фолио за 3 до 5 минути.
С помощта на вилица разбъркваме кускуса, за да се отделят зрънцата.
Добавяме отцедения нахут, пресования чесън, настърганата кора от лимон, запечените бадеми и нарязания на ситно магданоз и разбъркваме.


Котлетите приготвих пак по предишната рецепта, защото се оказа, че степента на изпичане се харесва много на всички вкъщи, но ако ги предпочитате по-запечени - не пречи да удължите запечартването с по още минутка-две :)

На котлетите:
Загряваме предварително фурната на 200С.
Подсушаваме агнешките котлети с кухненска хартия.
Поръсваме щедро котлетите със сол и Рас ел ханут от всички страни с притискане.
В чугунен тиган, или тиган, подходящ за печене във фурна, сгорещяваме зехтина, докато започне леко да пуши.
Запечатваме котлетите от всички страни за 1-2 минути - до хубав и нежен загар, като междувременно добавяме разрязаната наполвина глава чвсън и стръкчетата розмарин.
Поставяме запечатаните от всички страни котлети върху подложката от розмарин и чесън, добавяме маслото и с лъжица започваме да обливаме котлетите с разтопеното масло за 2-3 минути, като леко накланяме тигана, за да си помогнем.
Прехвърляме котлетите в загрятата до 200С фурна за 4 минути, изваждаме и с помощта на четка намазваме от всички страни с горчица.
Изсипваме ситно нарязаните бадеми върху хартия за печене и притискаме котлетите, докато ядките полепнат от всички страни.
Поставяме обратно котлетите в тигана върху подложката от розмарин и чесън.
Връщаме във фурната за още 4 минути, след което изваждаме и покриваме леко с алуминиево фолио - да си отпочинат, преди да ги нарежем.


С помощта на лъжица оформяме щедра лента от кускус по средата на всяка от чиниите - добре е да са плитки и по-широчки - подреждаме рулцата от краставици.
С остър нож разрязваме всеки от котлетите на 2 или 3 котлетчета и аранжираме в чинията върху кускуса и рулцата.
Гарнираме с кусело-млечния сос, който перфектно допълва вкуса и на котлетите, и на кускуса - и поръсваме с пресен копър, по избор.

Поднасяме с предпочитано вино и останалия кускус и кисело-млечен сос :)


Не съм била в Мароко и не съм пробвала в оригинал нито агнешките им котлети, нито кускуса, но приготвени по този начин и котлетите, и кускуса категорично нашепват на сетивата ни приказки като от хиляда и една нощ ;)

О, и честито на всички именици!! :) <3

No comments:

Post a Comment

Blogging tips