AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, June 21, 2015

Френска селска торта с бисквити / Layered Honey Cake with Biscuits



Лека, лесна и изключително уханна и вкусна вариация на класическата френска селска торта - идеална за лятото :)

Необходими продукти:

450 г френски бисквити с масло Petit Beurre (на Lidl)
500 г цедено кислео мляко
400 г заквасена сметана
200 мл млечнасметана
100 г кафява захар
2-3 с.л. течен мед
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон

6-8 с.л. течен мед, за поръсване
150 г лешници, леко запечени (или ядки по избор - орехи, бадеми)
5-6 бисквитки, по избор
стръкчета свежа лавандула за декориране



Начин на приготвяне:

В голяма купа разбиваме цеденото кисело мляко, заквасената сметана, захарта, 2-3 с.л. мед, лимоновия сок, ванилията и настърганата кора от лимон до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и постепенно добавяме към крема, като разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
В подходящ квадратен или правоъгълен поднос (моят е 20 х 20 см) подрежаме първия ред бисквитки, поръсваме с 1 с.л. мед , нанасяме около 1/8 част от крема и заравняваме.
Добре е да стегнем тортата с рамка (квадратен/правоъгълен ринг), с каквато аз в момента не разполагам :)
Подреждаме и останалите бисквитки, като поръсваме със мед и нанаcяме от крема след всеки ред (получават се 6-7 реда) и завършваме с крем и оставяме за поне един час в хладилника тортата да стегне.
Междувременно смиламе или счукваме ядките и бисквитките.
Заглаждаме след това от страни с крем, поръсваме обилно от всички страни със смлените ядки и бисквитки и оставяме отново в хладилника за поне 4 часа.
Преди да поднесем, декорираме със стръкчета свежа лавандула.


Неустоима е :)

23 comments:

  1. Чудна торта, Мина! Лека, свежа, ароматна и толкова сочна! А снимките - предизвикващи глад! :)
    Тази седмица поголовно се правят бисквитени торти, че и ние не се наредихме в класацията. Бях я замислила точно в такава, квадратна форма, но се оказа, че ще сме сами и намалих пропорциите наполовина. Накрая както и очаквах, се оказа, че била малка и трябва да правя пак. ;) Ама пък са си толкова вкусни, сочни и лесни, че за един обикновен почивен ден са отлично решение.
    Поздрави и прекрасна неделна вечер, мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ирме, явно сме на една тортена вълна тия дни :), а и направо са си за директна двойна доза тоя тип рецепти - иначе свършват преди да се усетиш...
      Прекрасна седмица ти желая!!!

      Delete
  2. Много нежна и красива е, Мина! Лавандулката придава един завършен вид, толкова нежен, че едва ли би се намерил човек да й устои.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Габи :)
      Поздрави и от мен!!

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. О, разкошна е! Отдавна съм си я заплюла за приготвяне тази прословута френска торта, но май ще започна от твоя вариант с бисквити!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Алби, пробвай и няма да съжаляваш :), а като й дойде ред на класическата - пак...
      Поздрави!!

      Delete
  5. И как да не го е яд човек,че си ми на цели 500 км. разстояние!Като знам какви юнашки парчета режеш и че тази торта определено ще да е неустоима!Много,много ми харесва,скъпа!Френска селска отлагам да направя от как имам блог,сиреч повече от 4 г. и причината е,че не ми се занимава с точене и печене на корите.А не искам Берьозкините.Обаче твоето предложение ще прегърна мигом с охота,благодаря ти!Много прегръдки за цялата тайфа!И слънчева седмица да ви е!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, взимай девойката и тръгвайте насам, мила - аз запрятам ръкави и докато пристигнете, тортата ще си е вече напълно готова, ще сложа и кафето и бутилка Бейлис да се охлажда :)
      Френската селска торта и аз я отлагам откакто се помня и дори не мога да ти кажа защо, даже и блатовете от Берьозка съм пробавла, но тази бисквитена версия много ни хареса...
      Поздрави и прегръдки от нас и ви чакам, да знаете ;)

      Delete
  6. Ще я направя и в този вариант, харесва ми. Много е свежа!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, абсолютно лека и приятна е - ще се радвам да споделиш впечатления, ако я пробваш :)
      Поздрави!!

      Delete
  7. Звучи неустоимо наистина! Ще се пробва!

    ReplyDelete
  8. Звучи неустоимо наистина! Ще се пробва!

    ReplyDelete
  9. Звучи неустоимо наистина! Ще се пробва!

    ReplyDelete
  10. Gorgeous summer dessert!

    beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  11. Мина, благодаря за прекрасната рецепта - правя тортата за втори път тази седмица, предусещам, че няма да е за последно!
    Следващия път ще сложа и някакво сладко за разнообразие. Снимките ти са уникални, поздравления!

    ReplyDelete
  12. От кой от магазините могат да се закупят бисквитите

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз си купувам обикновено от Лидл, че ми е близо, но подобни има във всеки хранителен магазин :)

      Поздрави!!

      Delete
  13. С много малки промени направих две торти като твоята, Мина, Димитровден беше още по-вкусен и ти благодаря сърдечно за прекрасната идея. :)
    Прегръдки и приятна неделя!

    ReplyDelete
  14. Здравейте става ли и с турските бисквитки Petite beurre които доста крехки и тънички

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Няма причина да не става :) практически става с всякакви бисквити, а ако са по-дебели - само потопете за кратко и от двете страни в прясно мляко.
      Поздрави!!

      Delete
  15. Здравейте, много искам да направя тортата но не обичам кис.мляко ,ако го заменя с маскарпоне или крема сирене щесе получи ли нещо въобще?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, можете да го замените с каквото Ви харесва (или Ви се намира) и ще се получи вкусна домашно приготвена торта :)
      Поздрави!!

      Delete

Blogging tips