AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, April 14, 2014

Захаросани сушени ягоди / Candied Dried Strawberries



Наложи ми се спешно да си изсуша домашно захаросани ягоди, че по пазари и магазини готовите вече са зачезнали, а никой вкъщи не иска да се откаже от другия ни любим козунак - с шампанско и ягоди. Доста се порових из нета как да си изсуша захаросани ягоди, но в крана сметка мисията приключи успешно... Сега остава и ягодите да оцелеят до празниците ;)

Необходими продукти:

500 г зрели ягоди, почистени и измити
100 г + 500 г вода - поотделно
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
200 г захар


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме около 500 мл вода и лимоновия сок и накисваме за 10-ина минути почистените от всякаква зеленина, измити и нарязан на четири ягоди - така се предполага, че плодовета запазват цвета си при по-нататъшната обработка.
Кипваме останалите 100 мл вода и захарта в подходящ съд и добавяме отцедените ягоди.
Намаляваме огъня и оставяме ягодите да къкрят в захарния сироp 2-3 минути.
Отстранваме и оставяме да изстинат.
Загряваме фурната до 90С с вентилатор  (или 100С без вентилатор).
След като ягодите са напълно изстинали, отцеждаме максимално от сиропа (най-добре през сито) и подреждаме на разстояние една от друга върху покрити с хартия за печене тави.
Изсушаваме в предварително подгрята до 90С с вентилатор  (или 100С без вентилатор) фурна за поне 3 часа, или докато ягодите са достатъчно сухи, според предпочитанията ни, като от време на време разменяме местата на тавите във фурната, а ако ги сушим без вентилатор - отваряме фурната на всеки 20-ина минути, за да излиза влагата.
Овалваме изсушените ягоди в захар и съхраняваме в буркан, като през първите няколко дни оставяме буркана отворен на сухо, за да позволим на остатъчната влага да се изпари.




9 comments:

  1. Мина, прекрасни снимки! Нежен ретро полъх се носи от тях!
    А по отношение на ягодите съм впечатлена. Явно съм изпуснала да ги видя по магазините и даже не знаех, че могат да се захаросват :) Но пък твоите много ме заинтригуваха и при първа възможност ще се опитам да ги направя :) Благодаря за идеята!
    Приятна празнична подготовка! Хубав и успешен ден!

    ReplyDelete
  2. Аз веднага им измислих вкусно приложение на тези прекрасни ягодки, чудесна идея, благодаря :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Ех,ти ли няма да се справиш-без съмнение ще са сто пъти по-вкусни и ароматни от купешките,Мина!Поздравления за новия сет,много е красив и прекрасните снимки!Пожелавам ви вкусни,отпочиващи и с много усмивки празнични дни!Прегръдки!

    ReplyDelete
  4. Роси, това което виждаш на снимките, мила - са последните архаични остатъци от любимия ми сервиз - подарък за сватбата от братовчедка ми :) обожавах го неистово, като ни го подариха и явно това не му е било на хубаво, защото онова щуравото като проходи - първото което си постави за основна цел в живота - бе да изпотроши до дупка точно този сервиз :))... Хващаше някоя чаша или чинийка, гледаше ме щастливо усмихнато и възторжено в очите, изчакваше ме да тръгна към него в опит да спася посудата :) и пускаше демонстративно докопаната част на пода - та да се строши!!! Имаше и кана, и каничка за мляко и не помня още какво - но то на всичко видя сметката :)) да ми е живо и здраво - супер успешно се справи!!!

    ReplyDelete
  5. И аз всичко забелязах:) и красивият сет и вкусните ягодки... ох, много изкушаващи са така захаросани. Прелестни снимки! Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Мина, с удоволствие бих си хапнала и ей така от ягодките, страхотно предложение!
    Светли празници и успех с козунаците! :)

    П.П. Още по-сладки ми станаха ягодките след историята с малкия човек. ;)

    ReplyDelete
  7. Мина, сигурно са в пъти по-добри от купените тези сушени ягоди, а в козунак вероятно са вълшебство, дано сколасам да пробвам!
    С пожелания за светли празници, здраве и благодат на теб и семейството!

    ReplyDelete
  8. Много полезна, задължително ще пробвам. прегръдки с пожелания за светли празници! :)

    ReplyDelete
  9. What a beautiful idea and delicious!!! Blessings dear. Catherine

    ReplyDelete

Blogging tips