AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, August 25, 2013

Семифредо с Дулсе де Лече и карамелизирани бадеми / Dulce De Leche Semifreddo with Caramelized Almonds



Бърза и лесна рецепта за сладолед, инспирирана от предложението на Ева за семифредо с малини, която приготвям за втори път това лято и дори успях да се класирам да снимам ;)


Необходими продукти:
400 мл сладкарска сметана
400 г дулсе де лече
40 мл Бейлис
100 г бадеми, леко запечени
150 г захар
50 мл студена вода


Начин на приготвяне:

Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (хляб, козунак) 30 х 11 см с хартия за печене или стреч фолио.
В подходящ съд карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво (без да разбъркваме), добавяме бадемите и разбъркваме, докато се покрият всички с карамел.
Изсипваме карамелената смес върху подложена с кухненска дъска хартия за печене, внимателно разстиламе с дървена лъжица на тънък слой и оставяме да изстине напълно.
Разбиваме с миксер на средна скорост сметаната до меки върхове,
Добавяме постепенно 2/3 от Дулсе де Лечето и Бейлиса и разбъркваме до хомогенен крем
Блендираме или натрошаваме (с помощта на дървен чук за пържоли и плик от по-плътен найлон) 2/3 от карамелизираните бадеми.
Останалата 1/3 оставяме по-едри или цели - за декорация и съхраняваме в хартиен плик, на сухо и хладно място.
Прибавяме по-ситно блендираните бадеми в сметановата смес и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме в подготвената форма, покриваме плътно със стреч фолио и замразяваме за поне 4 часа.
Отстраняваме фолиото от готовото семифредо и обръщаме върху поднос.
Ддекорираме с останалата 1/3 Дулсе де Лече (което можем леко да затоплим в микровълновата или на водна баня) и с останалите карамелизирани бадеми.
Поднасяме веднага :)



11 comments:

  1. Ох, Мина, разбирам защо не остава време за снимки... Та то е просто убийствено вкусно, браво!
    Поздрави от мен! :)))

    ReplyDelete
  2. Ето това ми трябваше да видя преди сън и мога спокойно да заспивам в сладки сънища!
    Прекрасни кадри,Мина,очите ми грабна с тях и с вълшебния ти десерт-толкова е съблазнителен!
    Както винаги отличен кулинар и естет си!
    Сърдечна прегръдка и пожелавам хубава седмица на семейството ! :)

    ReplyDelete
  3. Истински леден разкош, Мина! Невероятна рецепта и снимки, как да устоя на това изкушение?! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ReplyDelete
  4. Има ли някъде сладолед и шоколад, аз съм там задължително!
    Мина, много вкусни неща си комбинирала и съм сигурна, че удоволствието да го опита човек е невероятно!
    снимките ти още повече приканват!

    ReplyDelete
  5. това семифредо изглежда е убийствено вкусно!
    Благодаря за рецептата, Мина, ще го пробвам непременно :)

    ReplyDelete
  6. О, Мина! Страхотна презентация! Изкуши ме!

    ReplyDelete
  7. Здравейте страхотен блог- рецепти, снимки, оформление, всичко е страхотно. Това семифредо изглежда много вкусно. Искам да ви попитам, ако след като е замразено и готово се остави в хладилник ще се разтече ли или трябва да се съхранява във фризер?

    ReplyDelete
  8. Невероятно вкусно изглежда!
    Един въпрос - как мога да се абонирам за сайта Ви? Благодаря

    ReplyDelete
  9. Леле, много вкусно изглежда... Ама от къде мога да купя дулсе де лече? Има ли в големите магазини?

    ReplyDelete
  10. Здр.във фризер ли се съхранява и сметаната животинска ли трябва да е?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, във фризер и ползвам животинска сметана, но ако предпочитате растителна - не виждам причина да не се получи...

      Delete

Blogging tips