AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, April 11, 2012

Козунак със заквасена сметана / Sour Cream Easter Bread



И три години по-късно (вече март 2014) - няма и няма такава вкусотия!!! :)



Няма такава вкусотия!!!

Адски бях заинтригувана от идеята на Ева за Козунак със заквасена сметана и си я оставих за "навръх Великден", но като видях и пухкавото съвършенство на Еликсирчето, което тя скромно беше кръстила козунак със сметана :)) нямаше как да устоя на поредната репетиция!!

Ето и моята интерпретация за козунак със заквасена сметана - компилация от рецептите на тези две кулинарни магьосници, плюс малко волни изпълнения от моя страна :)


Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 до 200 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1  ч.л. емулсия ром (аромат по избор, или 1 ч.л. ром)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. кристална захар
2 с.л. филирани бадеми


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната, на отворен капак и програма "Тесто" :) добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започаме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
След като вече сме го докарали до меко и еластично тесто :) изключваме хлебобекарната и стартираме програмата тесто отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължаваше 90 минути, но не съм 100% сигурна. Но колкото и да е - търпеливо си я изчакваме да приключи.

*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Моето, слава богу, си беше втасало ОК :))

Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голяяяям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака, но моите хора пожелаха "да си правим 1 цял прост козунак"... Но понякога експериментаторският ми дух взима превес дори над желанията на гласа народен вкъщи :) и няма как да не се поддам да изпробвам някой засукан чалъм на сплитане, който да е маскиран като "прост" - но за това - после...


Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две.


Оформяме с ръце нещо като триъгълник от половината тесто и поръсваме с орехи и стафиди.


Навиваме на руло, като започваме от върха и разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло с дължина около 80 см.


Повтаряме и с другата половина тесто.

И тук идва ред на ;) засуканаta плетеница, заимствана от швейцарския хляб, наречен "Züpfe", която в крайна сметка си изглежда досущ като нашата си обикновена плитка - та няма защо човек да си кърши ръцете толкова...



Но ефектът може и да се загуби заради консистенцията на козуначеното тесто и фактът, че го пекох във форма... Но пък нямаше как да не си пробвам новата форма за печене.


Поставяме сплетения по един или друг начин козунак в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвои обема си.

Намазваме втасалия вече козунак с разбития на сняг белтък, смесен с кристалната захар и филираните бадеми и връщаме обратно във фурната.
Превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме вече на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 30-35 минути, или до готовност - като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. Тъй като козунакът е голям, проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали е добре изпечен - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...

Изваждаме и оставяме за няколко минути да се охлади.

И най-добре :) въобще да не си губим времето да го снимаме ;)


Бях изумена от невероятно "истинския" вкус на козунак :)), който този козунак имаше - съвсем като от моето детство!!

А прословутите му "конци" бяха буквално :) километрични!!!

Няма как :) и това чудо ще се бърка на ново във събота...

***Март 2014 - ето го и тазгодишният римейк!



Правим го всяка година - и малко преди, и на самия Великден :) няма как - любим ни е!!



41 comments:

  1. Разкошен козунак се получи! Благодаря за рецептата!

    ReplyDelete
  2. Благодаря! Открих "моя" козунак! Само че за плънката ползвах локум, червени боровинки и портокалови корички заедно с орехите!

    ReplyDelete
  3. Дали ще се получи,ако се меси ръчно?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма причина да не се получи - само си го замесете по традиционния начин - първо сухите съставки :) и после добавяте течните - и месите, месите, мееееси те :)
      Успех!!

      Delete
  4. Мина, страхотен е! Браво! Аз ще правя в събота, набелязала съм няколко рецепти. Скоро ще се хваля или оплаквам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще се радвам да споделиш какво се е получило :)
      Поздрави!!

      Delete
  5. Може ли размерите на формичката :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Около 30 х 11 см. е формата - ето такава: http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&category_id=52&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1690&option=com_virtuemart&Itemid=94

      Delete
  6. Разкошен козунак и снимки, Мина! Май не съм правила със заквасена сметана. Виждам чудесен повод скоро да опитам :)
    Честит 8ми Март мъничко по-рано! Прекрасен и специален ден ти желая утре :)

    ReplyDelete

  7. I cant get the recipes in english

    ReplyDelete
  8. По тази рецепта направих първия в живота си козунак! Бях чувала, че е трудоемко, но с тази рецепта беше право в десетката. Не може да не ви се получи! Освен лесен за изпълнение се оказа божествено вкусен. Съпругът ми като видя какво количество съм приготвила и ме упрекна, че ще се наложи да подаряваме на клошарите или да го хвърляме. Само два дни по-късно и двамата с големия ми син питаха: "Има ли от оня козунак за клошарите?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Яна, радвам се, че се е харесал козунакът!! На нас ни е любим и всяка година вече си го приготвяме - и действително всеки път се получава!
      Хубави празници :)

      Delete
  9. Здравейте, мисля да пробвам рецептата, но искам да питам, мислите ли, че може да престои един два дни, и дали ще промени вкуса си?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте :),
      При нас рядко се задържа за следващия ден, но моналата година бях приготвила козунаци за родителите си в Пловдив - съхраняваха ги увити, вече охладени, в стрч фолио в хладилника - и според майка ми са били супер, след леко претопляне за няколко минути в предварително загрята фурна, близо седмица след приготвянето им... Но свежи, разбира се, са най-вкусни.

      Delete
  10. браво,сполучлива рецепта за непрофесионалисти,аз го месих на ръка 45-50 мин,гледайки хубав филм,кухнята ми ухаеше на козунак -истински!

    ReplyDelete
  11. Рецептата наистина е страхотна, поздравления и благодаря !

    ReplyDelete
  12. Скъпа Мина,
    Отдавна се каня да ти пиша, за да ти благодаря за страхотната рецепта! Не можеш да си представиш от колко години се опитвам да направя козунак по всевъзможни други рецепти - ставам рано, загрявам кухнята, така че става сауна, меся с все сили, тестото уж втасва, пека и накрая - сплескана сладка питка :-( Вече се бях отказала да пробвам, когато попаднах на тази рецепта, и днес ще правя този козунак за трети път - предните два бяха ометени за броени часове. Още веднъж сърдечно благодаря и светъл, шарен и уютен Великден!
    Деси

    ReplyDelete
    Replies
    1. Расвам се, че рецептата ти е допаднала, Деси!!
      Светъл и благословен празник ви желя :)

      Delete
  13. Страхотен козунак!

    ReplyDelete
  14. Страхотен козунак!

    ReplyDelete
  15. Уникален козунак! Аз пека седмици преди Великден - увивам в стреч фолио и във фризера! Не ми стига времето да направя за всички!

    ReplyDelete
    Replies
    1. И на нас ни е абсолютно любим и откакто го пробвахме - всяка година го правя заВеликден :)

      Delete
  16. Здравей, Мина:)
    Ако искам да направя два козунака, трябва да разделя тестото на четири, нали? Утре мисля да го изпробвам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ако ще са с плетениата от клипчето - да :0 на четири, а ако е стандартна плитка - на 2 и после всяко оттях -на 3...
      Ще чакам да споделиш как сееполучил :)

      Delete
  17. Здравей, отново;) Ако искам с един "куршум" да пробвам и козунак, и кифли, как трябва да разделя тестото. Ако пробвам цветенцета в хартиени формички, както е показано, ще се опекат ли, без да се разтекат?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ако с в обикновени кошнички за мъфини - ще се деформират в известнастна степен - ще се разширят при набухването на тестото... Ако са картонени - запазват формата си :)

      Delete
    2. Здравей, преди малко пак си хапнак - козунакът е неверотно вкусен. Има конци и не е сух, страхотен е. Мен ме домързя да ида за хартиени формички, а и ми се стори, че като за пръв път ще е висш пилотаж да обработя толкова топчета, затова направих два козунака - 1 поцпециалната плетка, която накрая малко омОтах, и един с обикновена плетка. Понеже нямам и подходяща форма за печене (смея се сглас), изпекох двата козунака в тавата на фурната. На обикновената плитка формата се запази по-добре. Пекох го на 2-ра скара. а може би трябваше да го вдигне, защото отдолу е по-тъмен. (Те май всичко козунаци, за да се изпекат хубаво, са тъмни). Страхотна рецепта, Мина!

      Delete
  18. Привет,
    рецептата изглежда страхотно и ще я пробвам утре.
    Моята машина е максимум за 1кг тесто - дали ще се получи на 1 правене като по рецептата или по-добре да го разделя на 2 пъти ;-)?
    Виждам , че брашното е около 650гр, което ми изглежда ок и може би ще си стане добре на 1 правене, но все пак реших да попитам :))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Предполагам, че наведнъж ще стане ОК - няма смисъл да го разделяте...
      Ще се радвам да споделите как се е получило :)
      Весели прзници!!

      Delete
  19. И аз благодаря за рецептата, с малко модификация, стана перефектен и за ръчно измесване :)

    ReplyDelete
  20. Здравейте,козунаците Ви изглеждат страхотно и много вкусно. По вашата рецепта ще ми бъде първият опит за козунак. Имам два въпроса : ако използвам брашно за козунак на София Мел дали ще бъде подходящо за тази рецепта и ако плънката ми е шоколад, дали ще се получи така добре и пухкав като вашият? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Благодаря за доверието!! Аз основно брашно на София Мел ползвам - или за козунаци, или Екстра, ако не намеря от козуначеното - и с двете се получават бол конци :)
      За шоколада - най-вероятно зависи какъв ползвате - дали течен или нарязан на ситно и колко дебел е слоят на плънката, както и времето за печене - проверявайте с дървено шишче... Аз в неделя го правих с шипков мармалад и се получи ОК. Но както и да се получи - все ще е вкусно :)
      Успех и ще се радвам да споделите впечатления!
      Светли празници :)

      Delete
  21. Здравейте, направих козунаците (2) изцяло по вашата рецепта като плънката на единият е парченца млечен шоколад,лешници и бадеми, а на другият бадеми и сушени червени боровинки. Станаха превъзходни, леки, вкусни, на конци:) Много благодаря и Весели празници! :)))) ( Не знам от къде да кача снимки, иначе с удоволствие бих Ви показала.)

    ReplyDelete
  22. Направих го със суха мая, но не втасва.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Надявам се е втасал в крайна сметка и вече доволно да си го похапвате!!
      Весели празници :)

      Delete
  23. Много добра рецепта.
    Изпробвах два пъти. Отличен резултат.
    Браво на авторите.

    ReplyDelete
  24. Правя го вече четвърта година. Страхотно се получава всеки път. Много благодаря за рецепата.

    ReplyDelete

Blogging tips